Google logo 4,9 op basis van 70+ reviews

Ga naar hoofdinhoud

Hoe stress je lichaam beïnvloedt en wat je eraan kunt doen

Hoe stress je lichaam beïnvloedt en wat je eraan kunt doen

Stress is tegenwoordig niet weg te denken uit ons leven. Deadlines op het werk, familieverplichtingen en de constante stroom van informatie kunnen ons alle kanten op trekken. Maar wat veel mensen niet weten, is dat stress niet alleen een mentale belasting is — het heeft ook grote gevolgen voor ons lichaam. Heb je vaak last van spanning in je nek, schouders of rug na een stressvolle dag? Dat is geen toeval. Stress beïnvloedt je lichaam op manieren die je misschien niet verwacht. Gelukkig kan fysiotherapie een belangrijke rol spelen bij het verlichten van stressgerelateerde klachten. In dit artikel geven we meer informatie over hoe stress je lichaam beïnvloedt en wat je kunt doen om de gevolgen te verminderen.

Wat gebeurt er in je lichaam bij stress?

Om te begrijpen hoe stress fysieke klachten veroorzaakt, moeten we eerst begrijpen wat er in je lichaam gebeurt wanneer je stress ervaart. Stress activeert je sympathische zenuwstelsel, ook wel bekend als de ‘vecht-of-vlucht’-modus. Deze reactie is ontworpen om je lichaam klaar te maken voor actie in bedreigende situaties. Hoewel dit nuttig is in gevaarlijke situaties, kan langdurige stress deze reactie chronisch maken, met schadelijke gevolgen.

Fysiologische effecten van stress:

  1. Spanning in spieren

Als je gestrest bent, spannen je spieren zich instinctief aan. Vooral de spieren in je nek, schouders en rug worden vaak getroffen. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en een verhoogd risico op blessures.

  1. Versnelde hartslag en ademhaling

Stress verhoogt je hartslag en ademhalingssnelheid. Dit kan op de lange termijn leiden tot vermoeidheid en zelfs problemen met het hart en de longen.

  1. Verhoogde cortisolniveaus

Cortisol, ook wel het ‘stresshormoon’ genoemd, wordt in grote hoeveelheden aangemaakt tijdens stress. Een aanhoudend hoog cortisolgehalte kan ontstekingen verhogen, je immuunsysteem verzwakken en gewichtstoename veroorzaken.

  1. Verminderde bloeddoorstroming naar spieren

Bij chronische stress worden sommige spieren onvoldoende van zuurstof en voedingsstoffen voorzien, omdat het lichaam de bloedstroom naar vitale organen prioriteert. Dit kan spierpijn en vermoeidheid versterken.

Stress in de nek, schouders en rug

Een van de meest voorkomende fysieke manifestaties van stress is spanning in je bovenlichaam. Dat voelt meestal als harde, stijve spieren of zeurende pijn, vooral in de nek-, schouder- en ruggebieden. Maar hoe veroorzaakt stress dit specifiek?

Waarom deze zones het zwaarst worden getroffen

  • Houding bij stress

Wanneer je gestrest bent, trek je vaak onbewust je schouders omhoog en verkramp je je nek. Het vasthouden van deze gespannen houding gedurende lange perioden kan spierknopen veroorzaken.

  • Gebrek aan beweging

Stressvolle periodes zorgen er vaak voor dat we urenlang in dezelfde houding zitten, bijvoorbeeld achter een bureau. Dit vergroot de druk op onze ruggengraat en nekspieren.

  • Ademhalingspatronen

Gestreste mensen ademen vaak oppervlakkig. Dit verhoogt niet alleen spanning in de borstspieren, maar kan ook de nekspieren belasten omdat ze helpen bij ademhalen wanneer je ademhaling oppervlakkig is.

Hoe fysiotherapie kan helpen

Stress is niet alleen een mentale uitdaging; het heeft ook een directe invloed op je lichaam. Spanning hoopt zich vaak op in de nek, schouders en rug, wat kan leiden tot klachten zoals hoofdpijn, stijfheid en zelfs chronische pijn. Langdurige stress beïnvloedt bovendien je ademhaling, slaap en energiepeil, wat je herstelvermogen verder vertraagt.

Gelukkig is stressgerelateerde fysieke spanning te behandelen en te voorkomen met fysiotherapie. Fysiotherapeuten zijn getraind om stressklachten aan te pakken door een combinatie van hands-on technieken, oefentherapie en educatie.

  • Hands-on behandeling: Door middel van manuele therapie en massage verminderen we spierspanning en verbeteren we de doorbloeding.
  • Oefentherapie: We leren je specifieke oefeningen om je spieren te ontspannen, je houding te verbeteren en spanningsklachten te voorkomen.
  • Educatie: We geven inzicht in hoe stress je lichaam beïnvloedt en welke aanpassingen in je dagelijks leven kunnen helpen om klachten te verminderen.

Wil je weten hoe wij jou kunnen helpen? Neem contact met ons op met onze fysiotherapie in Voorburg voor een intakegesprek en ontdek wat fysiotherapie voor jou kan betekenen!

Behandelmogelijkheden bij stressgerelateerde klachten

  1. Massage en triggerpointtherapie

Door de spanning in gespannen spieren los te maken, kan een fysiotherapeut directe verlichting bieden. Triggerpointtherapie richt zich op specifieke knopen in je spieren die pijn veroorzaken.

  1. Houdingscorrectie

Veel stressgerelateerde pijn wordt veroorzaakt door een slechte houding. Een fysiotherapeut kan je helpen om slechte gewoontes te doorbreken met praktische adviezen en oefeningen.

  1. Ademhalingsoefeningen

Leren om langzamer en dieper te ademen kan je stressniveau verlagen en spanning in je spieren verminderen.

  1. Stretch- en versterkingsoefeningen

Door je spieren sterker en flexibeler te maken met gerichte oefeningen, kun je spanning en blessures in de toekomst voorkomen.

  1. Educatie en preventie

Een fysiotherapeut helpt je om je triggers en patronen beter te begrijpen. Samen werken jullie aan een plan om toekomstige klachten te voorkomen.

Andere manieren om stress te verminderen

Naast fysiotherapie zijn er tal van andere methoden om stress en de bijbehorende klachten effectief te verminderen:

  1. Regelmatige beweging

Activiteiten zoals yoga, wandelen of zwemmen helpen je spieren te ontspannen en je cortisolniveau te verlagen.

  1. Mindfulness en meditatie

Deze technieken verminderen de activiteit van je sympathische zenuwstelsel en helpen je te ontspannen.

  1. Hechte routines

Creëer vaste routines die je dag structureren en je stressniveau onder controle houden.

  1. Gezonde voeding

Voeding rijk aan vezels, vitamines en antioxidanten kan helpen om ontstekingen, veroorzaakt door stress, te verminderen.

Zet vandaag nog de eerste stap

Stress hoeft niet langer je lichaam te bepalen. Met de juiste aanpak kun je spanning in je nek, schouders en rug verminderen en weer soepel door het leven gaan. Fysiotherapie biedt een effectieve en holistische aanpak die zich richt op zowel symptomen als onderliggende oorzaken.

Ben je klaar om aan de slag te gaan? Neem contact op met een van onze fysiotherapeuten voor een persoonlijk plan of advies. Je lichaam zal je er dankbaar voor zijn!

Wat cliënten over ons zeggen

Ja, ik wil van mijn klachten af!

Fysiotherapie Voorburg & Ypenburg
Afspraak maken
linkcrossmenu